сите категории
Материјали со магнет од самариум кобалт

Материјали со магнет од самариум кобалтОпис

Како дел од ретката земја на постојани магнети, магнетите од самариум кобалт (SmCo) обично спаѓаат во две семејства материјали. Тие вклучуваат ретка земја Sm1Co5 и Sm2Co17 и се наведуваат како материјали 1: 5 и 2:17. Постојат три различни процеси на производство: синтеруван магнет SmCo, врзан магнет SmCo и магнет SmCo обликуван со вбризгување. Магнет SmCo е со високи перформанси, коефициент на ниска температура, постојан изработен од самариум и кобалт и други елементи од ретка земја. Неговата најголема предност е висока работна температура-300 степени целзиусови. Треба да се обложи затоа што е тешко да се еродира и оксидира. Магнет SmCo е широко користен во мотор, часовник, трансдуцери, инструменти, детектор за позиции, генератор, радар и сл.
 
Самариум Кобалт го држи својот стандарден имот на повисоки максимални температури од неодимиумот, иако неговата максимална моќност е помала. Цената на материјалот SmCo е најскапа, затоа што SmCo се препорачува само кога неговата изведба е висока температура.
 
1. Постојан магнет SmCo има висок производ на магнетна енергија и голема присилна сила. Неговите својства се подобри од Алнико, постојан магнет на ферит. Неговата макс. енергетскиот производ е до 239kJ / m3 (30MGOe), што е три пати повеќе од оној на постојан магнет AlNiCo8, осум пати поголем од оној на постојан магнет на ферит (Y40). Значи, постојаната магнетна компонента изработена од материјалот SmCo е мала, лесна и стабилна по својство. Широко се применува на електроакустични и телекомуникациски апарати, електрични мотори, мерни мерачи, врвен електронски часовник, микробранови апарати, магнетски механизам, сензор и други статички или динамични магнетни патишта.
 
2. Темп темпо на постојаниот магнет SmCo е висок и неговиот темперамент. Коеф. е ниско Значи, тој е погоден за употреба на 300, висока температура.
 
3. Постојан магнет SmCo е слух и наежвам. Неговата цврстина на цврстина, цврстина на истегнување и јачина на преса се ниски. Значи, не е погоден за рамка.
 
4. Главната состојка на постојан магнет SmCo е метален кобалт (CoY99.95%). Значи нејзината цена е висока.


Конкурентна предност:
Карактеристики на магнет за самариум кобалт

* Многу високи магнетни својства со добра стабилност.
* Супериорна отпорност на висока температура, Кири температурата на мнозинството е над 800 ?? * Одлична можност за отпорност на корозија, не е потребен премаз за заштита на површината.


спецификации

Магнетни својства на SmCo


Физички карактеристики


SmCo5Sm2Co17
температура Коефициент of Br (% / ° C)-0.05-0.03
температура Коефициент of iHc (% / ° C)-0.3-0.2
Кири температура (° C)700-750800-850
Густина (g / cm3)8.2-8.48.3-8.5
Викерс Цврстина (HV)450-500500-600
Работно температура (° CC)250350
Контактирајте нѐ