сите категории

ИНФОРМАЦИИ ЗА МАГНЕТИ

 • Позадина и историја
 • дизајн
 • Производствен проток
 • Избор на магнет
 • Површински третман
 • Магнетизирање
 • Опсег на димензија, големина и толеранција
 • Безбедносен принцип за рачно ракување

Позадина и историја

Постојаните магнети се витален дел од современиот живот. Тие се наоѓаат во или се користат за производство на скоро секоја модерна погодност денес. Првите постојани магнети беа произведени од карпи што се појавуваат природно, наречени подлоници. Овие камења за прв пат биле проучени од Кинезите пред повеќе од 2500 години, а потоа и од Грците, кои го набавиле каменот од провинцијата Магнет, од каде што материјалот го добил своето име. Оттогаш, својствата на магнетните материјали се длабоко подобрени и денешните материјали со постојан магнет се многу стотици пати посилни од магнетите на антиката. Терминот постојан магнет потекнува од способноста на магнетот да држи индуциран магнетски полнеж откако ќе се отстрани од уредот за магнетизирање. Таквите уреди може да бидат други силно магнетизирани постојани магнети, електро-магнети или калеми од жица кои накратко се полнат со електрична енергија. Нивната способност да држат магнетно полнење ги прави корисни за држење предмети на место, конвертирање на електрична енергија во моторна моќ и обратно (мотори и генератори) или влијание врз другите предмети што се приближуваат до нив.


" Вратете се на почетокот

дизајн

Супериорната магнетна изведба е функција на подобро магнетно инженерство. За клиенти кои бараат помош при дизајнирање или сложени дизајни на кола, QM е тим од искусни инженери за апликација и инженери за познавање на полето на знаење е на ваша услуга. QM инженерите работат со клиенти за да ги подобрат или потврдат постојните дизајни, како и да развиваат нови дизајни кои произведуваат специјални магнетни ефекти. QM има развиено патентирани магнетни дизајни кои даваат исклучително силни, униформни или специјално обликувани магнетни полиња кои често ги заменуваат обемни и неефикасни електромагнетни и постојани дизајни за магнети. Клиентите се уверени кога еј донесе сложен концепт или нова идеја QM ќе се соочи со тој предизвик цртајќи од 10 години докажана магнетна експертиза. QM ги има луѓето, производите и технологијата што ги ставаат магнетите да работат.


" Вратете се на почетокот

Производствен проток

ТАБЕЛА НА ТЕКОТ НА ПРОИЗВОДСТВОТО QM


" Вратете се на почетокот

Избор на магнет

Изборот на магнет за сите апликации мора да го земе предвид целото магнетно коло и околината. Онаму каде што Алнико е соодветно, големината на магнетот може да се минимизира ако може да се магнетизира по склопување во магнетното коло. Ако се користи независно од останатите компоненти на колото, како во безбедносните апликации, односот на ефективна должина до дијаметар (поврзан со коефициентот на пропустливост) мора да биде доволно голем за да предизвика магнетот да работи над коленото во својата втора крива на демагнетизација на квадрант. За критичните апликации, магнатите Алнико може да се калибрираат до утврдена вредност на референтниот флукс.

Нуспроизвод со ниска принудност е чувствителност на ефектите за демагнетизација поради надворешни магнетни полиња, шок и температури на примена. За критични апликации, магнетите во Алнико можат да се стабилизираат за да се минимизираат овие ефекти. Постојат четири класи на модерни комерцијализирани магнети, секоја врз основа на нивниот состав на материјалот. Во рамките на секоја класа се наоѓа семејство на оценки со свои магнетни својства. Овие општи класи се:

 • Неодимиум Ironелезен бор
 • Самариум Кобалт
 • Керамички
 • Алнико

NdFeB и SmCo се колективно познати како магнети за ретка земја бидејќи и двајцата се составени од материјали од групата елементи на ретка земја. Неодимиумски железен бор (општ состав Nd2Fe14B, често скратен со NdFeB) е најновиот комерцијален додаток во семејството на современи магнетни материјали. На собна температура, магнетите NdFeB покажуваат најголеми својства од сите материјали на магнети. Самариум кобалт е произведен во две композиции: Sm1Co5 и Sm2Co17 - честопати се нарекуваат типови SmCo 1: 5 или SmCo 2:17. 2:17 типови, со повисоки вредности на Hci, нудат поголема својствена стабилност од типовите 1: 5. Керамички, исто така познати како Феритни, магнети (општ состав BaFe2O3 или SrFe2O3) се комерцијализирани од 1950-тите и продолжуваат да се користат широко и денес поради нивната ниска цена. Посебна форма на керамички магнет е "флексибилен" материјал, направен со спојување на керамички прав во флексибилно врзивно средство. Агнетните магнети (општ состав Ал-Ни-Ко) беа комерцијализирани во 1930-тите години на минатиот век и сè уште се користат денес.

Овие материјали опфаќаат низа својства што содржат широк спектар на барања за апликација. Следното има за цел да даде широк, но практичен преглед на факторите што мора да се земат предвид при изборот на соодветниот материјал, степенот, формата и големината на магнетот за одредена апликација. На графиконот подолу се прикажани типични вредности на клучните карактеристики за избрани оценки на разни материјали за споредба. Овие вредности ќе бидат детално разгледани во следните делови.

Споредби на магнетен материјал

материјал
Одделение
Br
Hc
HCI
БХ макс
T max (Deg c) *
NdFeB
39H
12,800
12,300
21,000
40
150
SmCo
26
10,500
9,200
10,000
26
300
NdFeB
Б10Н
6,800
5,780
10,300
10
150
Алнико
5
12,500
640
640
5.5
540
Керамички
8
3,900
3,200
3,250
3.5
300
Флексибилни
1
1,500
1,380
1,380
0.6
100

* T max (максимална практична работна температура) е само за референца. Максималната практична работна температура на кој било магнет зависи од колото во кое работи магнетот.


" Вратете се на почетокот

Површински третман

Можеби треба да бидат обложени магнети во зависност од апликацијата за која се наменети. Магнетите за обложување го подобруваат изгледот, отпорност на корозија, заштита од абење и може да бидат соодветни за апликации во услови на чиста просторија.
Материјалите од Самариум Кобалт, Алнико се отпорни на корозија и не бараат да бидат премачкани од корозија. Алнико лесно се позлавува за козметички квалитети.
NdFeB магнетите се особено подложни на корозија и честопати се заштитени на овој начин. Постојат различни премази погодни за трајни магнети, Не сите типови на облоги ќе бидат погодни за секој материјал или геометрија на магнет, а конечниот избор ќе зависи од примената и околината. Дополнителна опција е да се смести магнетот во надворешна обвивка за да се спречи корозија и оштетување.

Достапни облоги

Су рипс

слој

Дебелина (микрони)

Боја

Отпор

Пасивација


1

Сребрена сива боја

Привремена заштита

Никел

Ni + Ni

10-20

Светло сребро

Одлично против влажност

Ni + Cu + Ni

цинк

Zn

8-20

Светло сина

Добро против спреј со сол

Ц-Зн

Сјајна боја

Одлично против солен спреј

Тин

Ni + Cu + Sn

15-20

Сребрена

Супериорен против влажност

Златна

Ни + Ку + Ау

10-20

Златна

Супериорен против влажност

Бакар

Ni + Cu

10-20

Златна

Привремена заштита

еПОКСИДНИ

еПОКСИДНИ

15-25

Црна, црвена, сива

Одлично против влажноста
Солен спреј

Ni + Cu + Епоксид

Зн + епоксид

Хемиски

Ni

10-20

Сребрена сива боја

Одлично против влажноста

Парилен

Парилен

5-20

Греј

Одлично против влажноста, солен спреј. Супериорно против растворувачи, гасови, габи и бактерии.
 Одобрено е ФДА.


" Вратете се на почетокот

Магнетизирање

Постојаниот магнет испорачан под два услови, магнетизиран или без магнетизиран, обично не е обележан со поларитет. Ако корисникот бара, ние би можеле да ја обележиме поларитетот со договорените средства. При удирање во нарачката, корисникот треба да ја информира состојбата на снабдувањето и дали е неопходна ознаката на поларитетот.

Полето за магнетизација на постојан магнет е поврзано со трајниот вид магнетен материјал и неговата внатрешна присилна сила. Доколку на магнетот му е потребна магнетизација и демагнетизација, контактирајте со нас и побарајте поддршка за техника.

Постојат два начина за магнетизирање на магнетот: DC поле и пулсно магнетно поле.

Постојат три методи за демагнетизирање на магнетот: демагнетизацијата со топлина е специјална техничка процесна техника. демагнетизација на полето за наизменична струја. Демагнетизација во полето на ДК. Ова бара многу силно магнетно поле и голема вештина за демагнетизација.

Форма на геометрија и насока на магнетизација на постојан магнет: во принцип, произведуваме постојан магнет во различни форми. Обично, тоа вклучува блок, диск, прстен, сегмент итн. Деталната илустрација за насоката на магнетизација е подолу:

Упатства за магнетизација
(Дијаграми кои укажуваат на типични насоки на прибирање)

ориентирани преку дебелина

аксијално ориентирана

аксијално ориентирани во сегменти

ориентирана странично мултиполе на едно лице

мултипола ориентирана во сегменти од надворешен дијаметар *

мултипола ориентирана во сегменти на едно лице

радијално ориентирана *

ориентиран преку дијаметар *

мултипола ориентирана во сегменти со дијаметар однатре *

сите достапни како изотропни или анизотропни материјали

* достапен само во изотропни и одредени анизотропни материјали


радијално ориентирана

дијаметарно ориентирана


" Вратете се на почетокот

Опсег на димензија, големина и толеранција

Освен за димензиите во насока на магнетизација, максималната димензија на постојаниот магнет не надминува 50 мм, што е ограничено со полето за ориентација и опрема за тонење. Димензијата во насока на немогнетизација е до 100мм.

Толеранцијата е обично +/- 0.05 - +/- 0.10мм.

Забелешка: Другите форми може да се произведуваат според примерокот на клиентот или синиот отпечаток

прстен
Надворешен дијаметар
внатрешен дијаметар
Дебелина
Максимална
100.00mm
95.00m
50.00mm
Минимална
3.80mm
1.20mm
0.50mm
Диск
дијаметар
Дебелина
Максимална
100.00mm
50.00mm
Минимална
1.20mm
0.50mm
Блокирање на
Должина на
Ширина
Дебелина
Максимална100.00mm
95.00mm
50.00mm
Минимална3.80mm
1.20mm
0.50mm
Лак-сегмент
Надворешен радија
Внатрешен радија
Дебелина
Максимална75mm
65mm
50mm
Минимална1.9mm
0.6mm
0.5mm" Вратете се на почетокот

Безбедносен принцип за рачно ракување

1. Магнетизираните постојани магнети со силно магнетно поле одлично го привлекуваат железото и другите магнетни материи околу нив. Под вообичаена состојба, рачниот оператор треба да биде многу внимателен за да избегне оштетување. Поради силната магнетна сила, големиот магнет близу до нив ризикува да дојде до оштетување. Луѓето секогаш ги обработуваат овие магнети одделно или со стеги. Во овој случај, треба да ги складираме заштитните ракавици во функција.

2. Во оваа околност на силно магнетно поле, секоја разумен електронска компонента и мерачот на тестирање може да се изменат или оштетат. Ве молиме, забележете дека компјутерот, дисплејот и магнетниот медиум, на пример, магнетниот диск, магнетната касета и лентата за видео записи и др., Се далеку од магнетизираните компоненти, да речеме подалеку од 2м.

3. Судирот на привлечните сили помеѓу два постојани магнети ќе донесе огромни искри. Затоа, запаливи или експлозивни материи не треба да бидат поставени околу нив.

4. Кога магнетот е изложен на водород, забрането е употреба на трајни магнети без заштитна обвивка. Причината е дека сорозацијата на водородот ќе ја уништи микроструктурата на магнетот и ќе доведе до разградување на магнетните својства. Единствениот начин да се заштити магнетот ефикасно е да се затвори магнетот во случај и да се запечати.


" Вратете се на почетокот